PMÚ schválil koncentráciu Penta Investments a NaP Holding

18.03.2014 Bratislava

Bratislava 17. marca (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil 5. marca 2014 koncentráciu spočívajúcu v získaní nepriamej výlučnej kontroly podnikateľa Penta Investments Limited (PIL) nad podnikom podnikateľa NaP Holding. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 10. marca. Informovala o tom dnes Andrea Wilhelmová z odboru predsedu PMÚ.

Úrad dospel k záveru, že koncentrácia značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia podnikateľa PIL, ktorý koncentráciou získava kontrolu nad všeobecnými nemocnicami v mestách Žiar nad Hronom (s prevádzkami v Žiari nad Hronom, Banskej Štiavnici, Kremnici a Žarnovici) a Rimavská Sobota.

PMÚ v rámci horizontálneho posúdenia zisťoval prekrytie pôsobenia zdravotníckych zariadení PIL a NaP Holding. Pri posudzovaní koncentrácie úrad zobral do úvahy aj špecifiká poskytovania a nákupu zdravotnej starostlivosti dané najmä charakterom dojednávania zmluvných vzťahov a existujúcou reguláciou v tejto oblasti.

"V oblasti poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti sa činnosti PIL a NaP Holding prekrývali len z hľadiska niektorých odborností a len minimálne, a teda koncentrácia nemá negatívne dôsledky na hospodársku súťaž z hľadiska horizontálneho posúdenia," dodal PMÚ SR.
 

Vyberte región